Inhoudelijke beschrijving:
Algemene inhoud:
Het interview gaat in grote lijnen over periodes, toen en nu (1977) in het leven van een Oosterzeelse landbouwer. Van de school naar de boerderij. Zijn soldatentijd en de ervaringen na de grote fusie van de gemeenten in België.
Samenvatting:
00.00
De respondent verliet de school al op zijn 13de om thuis te helpen op de boerderij. Al vanaf zijn elfde deed hij allerlei karweitjes om zo weinig mogelijk op de klasbanken te moeten zitten. Eerst met een steekkar soep bedelen voor Winterhulp aan de scholen in de regio tijdens WO II.Later zou hij toch nog 4 jaar avondles volgen aan de landbouwschool in Oosterzele om zich bij te schaven inzake de boerenstiel.
03.48
Toen zijn vader met pensioen ging runde hij de boerderij verder met zijn echtgenote. Zelf hebben ze twee kinderen maar die hadden geen interesse om de bedrijvigheid verder te zetten en voor derden zal de overname prijs te hoog liggen volgens de respondent. Soms denkt hij er aan om een 'normale' job te gaan doen omdat boeren een uitermate belastend beroep is, zeker als je vee houdt. De respondent en zijn vrouw voelen zich aan de boerderij vastgekluisterd. Geen vakantie, zelfs geen daguitstapjes.
06.30
Interviewer informeert naar herenboeren met grote hoven in de streek. Die zijn er blijkbaar niet meer aldus de respondent. Onder de generatie van hun grootouders waren er nog heel wat grote boerderijen waar met knechten en meiden gewerkt werd. Langzamerhand, mede door de industrialisatie en gebrek aan opvolgers, verdwenen echter de grote landbouwbedrijven.
08.00
De boerenstiel zal op termijn verdwijnen volgens de respondent. De huidige generatie verkiest een 'normale ' job. Voor zichzelf troost hij zich met de gedachte dat bijv. de bakkerstiel ook heel zwaar is. maar ook die metier ziet hij verdwijnen en vervangen worden door industriële bakkerijen.
10.00
Interviewer verlegt gesprek naar de politiek. De respondent lijkt matig geïnteresseerd 'we hebben toch niets te zeggen', maar praat er honderd over uit. Na de grote fusie der gemeenten is Oosterzele hoofdgemeente geworden en omvat: Moortsele, Gijzenzele, Scheldewindeke, Balegem en Landskouter. De fusie bracht, zoals over het hele land trouwens, heel wat commotie te weeg. De respondent vertelt er enkele anekdotes over. De partij 'Gemeentebelangen' (mix van diverse partijen) heeft de macht in groot Oosterzele. Het gesprek kabbelt verder over nieuwe sociale woonwijken, verkavelingen en wegenwerken waarvoor onteigeningen zijn doorgevoerd.
24.05
Herinneringen aan de schooltijd en enkele leerkrachten worden opgehaald. Het gesprek keert terug naar het 'nu' en de volgens de respondent moeilijke tijd voor de juiste studiekeuze. Hun beide kinderen, al enige tijd afgestudeerd, hebben als gevolg daarvan problemen op de arbeidsmarkt. Hun zoon is momenteel werkloos en de dochter is turnlerares met beperkte werkuren.
30.35
De respondent begon in 1950 aan een legerdiensttijd van 18 maanden in Duitsland. Er twee strenge winters meegemaakt. Hij vertelt smakelijk enkele grappige verhalen over zijn diensttijd en in het bijzonder over enkele legeraalmoezeniers. Wielrenner en latere tv-commentator Fred De Bruyne deed op het zelfde moment en plaats zijn legerdienst.
Verzameling dialectbanden van de sectie Nederlandse Taalkunde (Universiteit Gent). Volledige verzameling op www.dialectloket.be.