Over ons

Erfgoedbank Land van Rode

Oude foto’s, prentkaarten, affiches, filmpjes, bidprentjes … Ze zitten vaak verborgen in collecties van verenigingen of bij privépersonen. Beelden en getuigenissen van stoeten en processies, inhuldigingen en kermissen, kiekjes van het leven van alledag zijn zo weinig zichtbaar voor een breed publiek.

De Erfgoedbank Land van Rode wil het verleden van Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens- Houtem in beeld brengen. Daarvoor werkt ze samen met inwoners en lokale partners die hun collecties digitaliseren, beschrijven in een databank en tonen via de publiekswebsite. Het cultureel erfgoed van de regio is op die manier zichtbaar en toegankelijk.

De Erfgoedbank Land van Rode is een initiatief van Erfgoed Viersprong, met de steun van de Vlaamse Overheid. Het project is een samenwerking met collega-erfgoedcel TERF, die de Erfgoedbank Midwest ontwikkelden voor de regio rond Roeselare.

Scansessies

De erfgoedcel gaat af en toe, geladen met scanners en laptops, op pad om jouw erfgoed te digitaliseren tijdens scansessies. Je materiaal wordt onmiddellijk gedigitaliseerd zodat je je kostbare herinneringen geen dag hoeft te missen.

In ruil voor informatie over jouw schatten plaatsen we alles rechtstreeks op www.erfgoedbanklandvanrode.be. De digitale beeldbank groeit zo verder uit tot het digitaal museum van jouw streek.

Hou de 'Nieuws' rubriek in de gaten voor alle informatie over geplande scansessies.

 

Materiaal van de erfgoedbank gebruiken

Alle materiaal dat op de erfgoedbank staat, is van de collectie-eigenaars. Dit kunnen zowel privépersonen - of verzamelaars zijn, als verenigingen. De afbeeldingen kunnen enkel gedownload worden op een resolutie van 72 dpi, wat verdere publicatie van de afbeeldingen onmogelijk maakt. Het is niet toegestaan het materiaal te downloaden en voor andere doeleinden te gebruiken zonder toestemming van de eigenaars.

Wil je toch bepaald materiaal gebruiken, dan kan je het beeld aanvragen in hoge resolutie. Motiveer wel telkens waarvoor je het beeld wil gebruiken.