Inhoudelijke beschrijving:
Algemene info
Het gesprek gaat over landbouw en vooral de welvaart in die periode te Bavegem. Het liep trouwens in het hele land economisch heel goed begin jaren 60. Beide sprekers kennen elkaar al lang maar waarom zij precies samen geïnterviewd worden is niet duidelijk. Het gesprek verloopt soms wat chaotisch en daarom is niet alles helder verstaanbaar.
Inhoud
00.00 Jaarmarkt
Spreker 2 is naar de jaarmarkt ( het betreft hoogstwaarschijnlijk de bekende jaarlijkse veemarkt van Sint-Lievens-Houtem) geweest. Ze botste op enkele kennissen, ze stapten een café binnen want het was heel kou. Ze dronken wat, hadden veel plezier en ze was pas ’s avonds laat thuis.
01.18 Wie zijn de sprekers?
Frans, spreker 1 (28 jaar) werd geboren te Antwerpen en verhuisde in 1941, op zijn 7de naar Bavegem. Hij liep er school, werkte een tijdje “thuis” op de boerderij ( het is onduidelijk van wie die boerderij in feite was en waar ze gelegen was), daarna werkte hij korte periode in het slachthuis te Bavegem en na zijn legerdienst vond hij een nieuwe job te Bavegem. Welke job dat is, is niet helemaal duidelijk (vermoedelijk knecht in de lokale maalderij want hij heeft het over “bloemzakken” laden en afleveren bij klanten). Hij vertelt een grappige anekdote over een zak bloem die ‘mysterieus’ verdween. Hij heeft 2 dochtertjes en er is een derde is op komst. Hij hoopt nu op een zoon.
Spreker 2 (31 jaar) is een boerin
( waarschijnlijk op de vroegere boerderij van haar ouders).
Ze heeft een zoon van 11 jaar (vader/echtgenoot komt niet ter sprake). Ze kweekt bieten, witloof en legt het plant- en groeiproces ervan uit. Ze kweekt ook cornichons (augurken). Ze legt uit hoe die “groene triepkes” moeten geplant worden, best in combinatie met andere groenten, bij voorkeur spruiten, om de augurken “warm” te houden.
14.15 Bavegem – welvarende gemeente
Onze sprekers zijn het eens: Bavegem is een “rijke” gemeente. Er werden vele huizen gebouwd de jongste tijd, de mensen hebben werk en geld. Er is heel wat nijverheid in de gemeente: een melkerij, een slachthuis, een molen/maalderij, een smelterij, een corsettenfabriek en een atelier. Bijna geen ‘doppers’ (werklozen) in Bavegem. Daarentegen is er in Westrem geen nijverheid en in Letterhoutem zijn het allemaal witloofboeren. Het is algemeen economisch een goede tijd voor “de werkmens” besluiten beide sprekers.
16.15 Invalide vader
Roger, de vader van spreker 2 is mettertijd invalide verklaard door een probleem met één van zijn benen. Beide sprekers lachen om een oude anekdote. Er was op een dag een enorm onweer losgebroken. Iedereen die buiten aan het werk was zocht een schuilplaats. De vader van spreker 2 bevond zich op de “kouter”. Gezien zijn handicap kon hij niet wegvluchten. Frans zag hem “rustig” door het onweer stappen alsof er niets aan de hand was. Wat verder vond hij dan toch onderdak bij een gebuur.
Verzameling dialectbanden van de sectie Nederlandse Taalkunde (Universiteit Gent). Volledige verzameling op www.dialectloket.be.