Beschrijving:
In februari 2012 ging bij Erfgoedcel Viersprong Land van Rode het project Tracé Travak van start. Het project onderzocht de geschiedenis van het woon-werkverkeer in de streek. Elke werkdag pendelen duizenden mensen met de auto, de fiets, de bus of de trein vanuit hun gemeente naar het werk. Maar is dat altijd zo geweest? In een eeuw tijd veranderde het leven in het Land van Rode door de komst van trein, tram, fiets en auto. Het project onderzocht welke invloed deze veranderingen hadden op het dagelijks leven vroeger en nu. De resultaten van het onderzoek zijn via een reizende tentoonstelling in het najaar van 2013 te zien in alle gemeenten van het Land van Rode.
Tracé Travak
In 2012 vierde de spoorlijn Gent-Geraardsbergen haar 145e verjaardag. De komst van de stoomtrein betekende de start van een nieuw tijdperk voor de inwoners van Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. Gedurende 100 jaar werden mensen mobieler en konden ze zich verder en verder verplaatsen door de intrede van trein, tram, fiets en auto. Het dagelijks leven van onze voorouders veranderde grondig. Waar mensen tot diep in de 19e eeuw nog naar de stad verhuisden om er in de textielfabrieken te werken, pendelden ze nu naar het werk. Tijdens de Golden Fifties en Sixties was er de komst van Koning Auto. De E40 werd aangelegd en doorkruiste het Land van Rode.
Tentoonstelling
Het is duidelijk dat de grote maatschappelijke veranderingen en de transportrevolutie in het bijzonder een grote invloed hadden op het dagelijks leven in de Vierpronggemeentes. Het project focuste op de woon-werkmobiliteit. Tracé betekent plan of ontwerp van een weg. Daarmee wordt zowel het concrete als het abstracte deel van mobiliteit belicht. Het staat enerzijds voor de aanleg van verharde en nieuwe wegen, een (buurt)spoorwegnet, stations, barelen enz. Anderzijds verwijst een tracé ook naar de figuurlijke weg die de Vierspronggemeenten en haar inwoners vanaf het einde van de 18e eeuw tot vandaag aflegden. Het staat voor de overlevingsstrategieën die individuen en groepen planden en hanteerden om de maatschappij bij te kunnen houden. Travakken betekent in de meeste Vlaamse dialecten en in deze van de streek in het bijzonder ‘werken’.
Met Tracé Travak wilde de Erfgoedcel Viersprong Land van Rode deze geschiedenis in kaart brengen. Gedurende twee jaar haalde projectmedewerker Lien Ceûppens in samenwerking met de heemkundige verenigingen en sympathisanten dit deel van de lokale geschiedenis van onder het stof. De resultaten van het onderzoek werden in een interactieve reizende tentoonstelling gegoten. Wil je weten waar en wanneer de tentoonstelling halt houdt? Neem hier een kijkje. Verschillende activiteiten kondigen de komst van de tentoonstelling in jouw gemeente aan. Hou de Tracé Travakwebsite en de Facebookpagina in de gaten!
Contact:
Lien Ceûppens
Sint-Antoniusplein 10
9860 Oosterzele
09 363 88 53
lien.ceuppens@4sprong.be
www.tracetravak.be