Zeppelin LZ37 en de crash boven Sint-Amandsberg

De LZ37 maakt zijn eerste vlucht op 5 maart 1915. De zeppelin heeft een volume van 22.470 m³ dat verdeeld is over 18 waterstofgaszakken. De buitenbekleding is aan een aluminium frame bevestigd. Hij is 158 m lang en heeft een diameter van 15 m. Hij beschikt over twee gondels, haalt 70 km per uur, kan tot 2000 m hoogte stijgen en heeft een actieradius van 2200 km.

Begin april 1915 loopt het luchtschip zware schade op en moet het hersteld worden. Op 25 mei 1915 krijgt het een nieuwe basis, Etterbeek. Op 6 juni 1915 vliegt de zeppelin voor het eerst op Londen onder het bevel van kapitein Otto Van Der Haegen. De missie wordt samen met de LZ38, de LZ39 en de L9 uitgevoerd. De LZ37 stort op 7 juni 1915 rond 2u30 neer in Sint-Amandsberg, door toedoen van piloot Warneford.

Reginald Warneford vliegt tijdens de nacht van 6 op 7 juni 1915 met een Morane Saulnier. Rond 2 uur ’s nachts bevindt hij zich in de buurt van Gent als hij de Duitse LZ37 spot. Door gaslekken heeft de zeppelin problemen om op hoogte te blijven. Kapitein Van Der Haegen wil de zeppelin laten landen op de basis in Gontrode. Warneford slaagt er in boven de LZ37 uit te stijgen en 6 granaten te droppen. De laatste treft doel met een enorme explosie tot gevolg. De zeppelin drijft brandend af richting Sint-Amandsberg en laat een spoor van wrakstukken na. De stukjes aluminium zijn na de ramp zeer gegeerd. De brandende zeppelin verliest een brokstuk boven het Sint-Elisabethbegijnhof en slaat een gat in het dak van het huis van de begijn Sidonie Maes. De 9-jarige Odile Maes komt hierbij om het leven. Daarna breekt de brandende zeppelin in twee. De voorkant valt op het klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie waarbij zuster Elisa het leven laat. Het achterste deel mist nipt het klooster en komt op het kerkplein terecht tussen de kerk en het gemeentehuis. De wrakstukken versperren de ingang van de kerk. Acht van de 9 bemanningsleden van de zeppelin storten te pletter en overleven de ramp niet. Het neerhalen van de LZ37 is een keerpunt voor de Britten. De reusachtige zeppelins zijn te verslaan.

Ontdek het volledig verhaal van het vliegveld van Gontrode op www.hetvliegveldvangontrode.be!