Porseleinkaarten Harmonie Lochristi

Bewonder hier de prachtige porseleinkaarten uit de collectie van de Koninklijke Harmonie Willen is Kunnen van Lochristi.

Naar aanleiding van het 200 jarige bestaan gebeurde heel wat onderzoek naar de geschiedenis van de harmonie. Archiefmateriaal van de vereniging werd gedigitaliseerd, geklasseerd en uitgebreid beschreven in het boek "200 jaar Koninklijke Harmonie "Willen is Kunnen" te Lochristi - 1819-2019". Onder andere ook de porseleinkaarten vormden een belangrijke bron van informatie voor het onderzoek.

Porseleinkaarten

Porseleinkaarten  waren de visitekaartjes van de 19de eeuw. Industriëlen, handelaars en burgers gebruikten ze als statussymbool. Tussen ca. 1825 en 1890 was België zelfs het centrum van de porseleinkaartproductie. Toen al waren ze een heus verzamelobject.

De naam van de porseleinkaarten verwijst naar hun uitzicht. Op dun wit karton werd een dunne laag porseleinaarde gemengd met loodwit aangebracht. Via lithografie of steendruk werden deze dan bedrukt. De kaarten hebben een vrij specifieke witte glans en textuur en lijken zo wat op porselein. Speciaal aan deze kaarten is dat ze, zelfs na 150 jaar, nog niets van hun glans en kwaliteit verloren hebben.

Porseleinkaarten vielen uit de mode vanwege het procéde om de ondergrond van het drukwerk te maken. De loodwitte verf was zeer toxisch, wat een risico voor de drukkers inhield. Daarnaast evolueerden de druktechniek naar goedkopere en snellere rotatiedruk en brak de commerciële fotografie door.

bron: Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed, https://www.etwie.be/database/entry/porseleinkaarten