Oosterzele tussen de bomen
Uitgestrekte bomenvelden kenmerken het landschap van Oosterzele. De boomteelt kent zijn oorsprong in Wetteren. Adolf Papeleu start er zijn boomkwekerij in 1847. Een tiental jaren eerder richt hij als plantenliefhebber en tuinbouwkundige met Louis Van Houtte het hofbouwgesticht in Gentbrugge op. Na vijf jaar stopt de samenwerking. Van Houtte focust zich verder op de bloemen- en sierteelt, Papeleu neemt de boomteelt voor zijn rekening.
Op de Boskantse Hei in Wetteren realiseert Papeleu het grootste boomteeltbedrijf van België met een groot gamma aan sierbomen, fruitbomen en struiken. De nieuwe bedrijfstak brengt werk in een verpauperde regio tijdens de landbouwcrisis van midden de 19e eeuw.
Werknemers leren de stiel bij Papeleu en zijn opvolgers. Velen richten later een eigen bedrijf op. De boomkwekerijen worden steeds talrijker in de regio rond Wetteren. In Oosterzele duiken begin 1900 boomteeltbedrijven op. De eerste telers lopen stage in Wetteren en breiden hun boerderijen uit met de teelt van bomen en struiken. Verschillende generaties volgen elkaar op. Aanvankelijk kweken de boomkwekers een variatie aan sierbomen, fruitbomen, sparren, rozen en ook tabak- en groenteplanten. Later treedt de specialisatie in.
Erfgoedcel Viersprong brengt dit verleden terug tot leven. In Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem kan je het tuinbouwverleden herontdekken via een interactief audiopunt. Fiets- en wandellussen laten je kennis maken met dit boeiend verleden én met de sierteelt en tuinbouw van vandaag.