Het witte goud van Houtem

Het witte goud, zo staat witloof bekend in Sint-Lievens-Houtem. De gemeente is de bakermat van de witloofteelt in Oost-Vlaanderen. Jan De Pauw, beter bekend als ‘Jantje Witloof’ introduceert de teelt rond 1909. Hij werkt in Evere als seizoenarbeider waar hij witloofwortels rooit. Uit het Brusselse brengt hij enkele bevroren witloofwortels mee naar zijn thuis in de wijk Morelgem. Tot ieders verbazing groeien er enkele witte kroppen. Jantje Witloof start de teelt van deze totaal onbekende groente in Houtem. Uiteindelijk met succes, want iedereen wil deze primeur wel eens proeven.

Veel landbouwers in de buurt volgen zijn voorbeeld. De wijk Morelgem ontpopt zich tot het centrum van de witloofteelt. Het witte goud brengt welstand in de regio.

Maar witloof is ook ‘werkloof’. Intafelen van de wortels, uitpakken van het witloof gebeurt ’s winters in open lucht. Het witloof vraagt warmte om te groeien. De juiste temperatuur behouden is arbeidsintensief. Na de gloriejaren in 1970-1980 stijgt de buitenlandse concurrentie. De hydroteelt doet zijn intrede.

Erfgoedcel Viersprong brengt dit verleden terug tot leven. In Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem kan je het tuinbouwverleden herontdekken via een interactief audiopunt. Fiets- en wandellussen laten je kennis maken met dit boeiend verleden én met de sierteelt en tuinbouw van vandaag.

Meer info op www.erfgoedcelviersprong.be/uitgoeiegrond.