Fotografe Hilda Jacobs

FOTOGRAFE HILDA JACOBS (1883-1921)

 

Hilda Jacobs werd te Wetteren geboren op 14 augustus 1883 als dochter van Placide Jacobs (Massemen 1850 – Melle 1893, huisschilder van beroep) en Clotilde De Pauw (Sleidinge 1858 – Melle 1917). In 1885 kwam het gezin vanuit Wetteren te Melle wonen aan de Statiestraat (het huidige Gemeenteplein), naast de toenmalige pijlenmakerij van de familie Gyselinck. Vanaf 1910 vermelden de bevolkingsboeken van Melle Hilda Jacobs als fotografe, wat een niet zo evident beroep was voor een vrouw in die tijd. Vergelijk bijvoorbeeld met het feit dat de eerste persfotografe in ons land, met name Germaine Van Parys, haar beroepsloopbaan pas startte in 1918.

Hilda Jacobs wordt als fotografe het best omschreven als een ‘portrettenmaakster’. Het gemeentelijk museum te Melle beheert de collectie fotonegatieven, waar het aantal portretten overweegt, vermoedelijk van mensen uit Melle en omgeving. Bijzonder interessant hierbij is de kledij.

Tijdens Wereldoorlog I maakte ze eveneens een aantal portretten van Duitse soldaten, niet zo verwonderlijk aangezien er gedurende de bezettingsperiode heel wat verbleven in het college van de paters Jozefieten te Melle. Aangezien de soldaten lange tijd van huis afwezig waren, stuurden ze waarschijnlijk graag een foto naar hun gezin in het thuisland.

Grappig zijn ook de kiekjes die Hilda Jacobs nam van hondjes. Ook heeft zij een aantal foto’s genomen van kloosterzusters, die toendertijd vermoedelijk werkzaam waren in het Psychiatrisch Centrum Caritas.

Hilda Jacobs overleed te Melle op 26 oktober 1921 in het P. C. Caritas (ze werd er een eerste keer opgenomen in augustus 1918 en een tweede keer vanaf september 1921). Ze was ongehuwd gebleven.

Over de foto's zelf is heel weinig geweten. Kan jij informatie aanvullen? Weet jij de namen van de afgebeelde personen? Bezorg ons de informatie en voeg je reactie toe aan de foto's.