Hof te Letterhoutem, Sint-Lievens-Houtem
Metadata
De grootste grondbezitter te Letterhoutem was ongetwijfeld de Sint Pietersabdij van Gent. In de 13e eeuw had ze er niet minder dan 144 cijnsgelders. Een oorkonde van 1285 maakte reeds melding van een hoeve die haar eigendom was en het is wellicht diezelfde hoeve (die Jan van den Vivere en zijn echtgenote in pacht namen in l376. Het betreft hier hoogstwaarschijnlijk het “Hof te Letterhoutem” dat in het jaar 1634 door de gezworen landmeter Jan de Cooman op verzoek van de abt van de Sint-Pieterabdij te Gent werd opgemeten (oppervlakte 2 bunder 4 roeden) en gekarteerd. Bedoeld pachthof staat ook afgebeeld op de kaart van het tiendenbezit uit 1730 waar het onder perceelsnummer 17 vermeld staat met een oppervlakte van 2 bunder 3 roeden en beschreven als “Het hof van abdye van Sint-Pieters”. Merkwaardig hierbij is wel dat nu nog deze hoeve bestaat en dat de inplanting van de gebouwen ogenschijnlijk volledig overeenstemt met de configuratie van de genoemde kaart,
Het hof te Letterhoutem, alias St. Pietershof, was eigendom van de St. Pietersabdij te Gent.
Grote geloten hoeve met witgeschilderde bakstenen gebouwen van diverse volumes onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekige gebetonneerde binnenplaats met vaalt.
Ten N-O een overluifelde inrijpoort.
Ten N-W het boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van acht traveeën onder een zadeldak met klokkeruiter. Het huis dateert uit de 18e eeuw met aanpassingen in de 19e eeuw. Verankerde witgeschildede gevels op gepikte plint. Verhoogde begane grond. Aflijnende getrapte baksteenfries. Langs de erfzijde voorheen beluikte getoogde vensters in gecementeerde omlijsting met sponning. Rechthoekige vensters onder houten lateien. Segmentboogdeur in geschilderde omlijsting van gesinterde baksteentjes onder gebogen druiplijst.
Ten N-O in het verlengde van de inrijpoort en ten Z-O stalvleugels onder gebogen overstekende zadeldaken op houten schoren en afgedekt met pannen.
Ten Z-W rechthoekige veldpoort opgenomen in een grotendeels vernieuwde dwarschuur. Asem- en uilegaten aan de veldzijde.