Nieuwe e-expo's over het vliegveld van Gontrode

In 1915 verrees in Gontrode een reusachtige luchtschipbasis, gebouwd door de Duitse bezetter. Het ging om de bouw van een gigantische hal als schuilplaats voor zeppelins. De hal was zo groot dat ze vandaag het grootste gebouw van Oost-Vlaanderen zou zijn. Om de zeppelins naar buiten te trekken waren maar liefst een paar honderd man nodig. Zeppelins stegen op in Gontrode om Londen te bombarderen. Later stegen vanaf de basis ook Gotha IV-vliegtuigen op.

De zeppelin LZ37 speelde een grote rol. De zeppelin, onderweg om Londen te bombarderen, kreeg onderweg technische problemen. Hij zette koers naar de luchtschipbasis in Gontrode maar nog voor hij zijn doel kon bereiken, haalde piloot Warneford de zeppelin neer boven Sint-Amandsberg, Gent, waar hij te pletter stortte.

De gemeente Melle en erfgoedcel Viersprong brengen dit verhaal, een eeuw later, terug tot leven. Het voormalige vliegveld wordt omgebouwd tot een toeristische site in een groen kader dat waardevol cultureel erfgoed terug op de kaart zet.

Op de nieuwe website www.hetvliegveldvangontrode.be vind je het volledige verhaal. In kader van het project zijn ook een fiets- en wandellus ontwikkeld.

Op de Erfgoedbank kan je het verzamelde beeldmateriaal rond zeppelins, de vliegvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog en in het bijzonder rond het vliegveld van Gontrode bekijken. Drie thematische e-expo's bundelen het foto- en archiefmateriaal.

Neem zeker een kijkje

- E-expo 'het vliegveld van Gontrode'

- E-expo 'zeppelins tjidens de Eerste Wereldoorlog'

- E-expo 'zeppelin LZ37 en de crash boven Sint-Amandsberg'