Archief Stokerij Van Damme geschoond en geïnventariseerd

Archief stokerij Van Damme

Het familiearchief van de Stokerij Van Damme werd geschoond en geïnventariseerd door archivaris Sophie Bossaert met ondersteuning van erfgoedcel Viersprong Land van Rode.

De inventaris van het archief is consulteerbaar op volgende plaatsen:

  • Bibliotheek Oosterzele, Stationsstraat 13, 9860 Oosterzele
  • Bibliotheek Melle, Kloosterstraat 2A, 9090 Melle
  • Bibliotheek Merelbeke, Dijsegem 1, 9820 Merelbeke
  • Bibliotheek Sint-Lievens-Houtem, Fabrieksstraat 19, 9520 Sint-Lievens-Houtem
  • Rijksarchief Gent, Geraard de Duivelstraat 1, 9000 Gent
  • Erfgoedcel Viersprong Land van Rode, Sint-Antoniusplein 10, 9860 Oosterzele

Het archief kan enkel ter plaatse ingekeken worden, Stokerij Van Damme, Issegem 2, 9860 Oosterzele (09 362 50 25, info [at] stokerijvandamme.be).

Vijf generaties stokers

De stokerij Van Damme werd opgericht in 1864 door Henri De Backer. Henri De Backer overleed in 1885 en zijn goederen werden onder zijn 3 kinderen verdeeld. Sidonie De Backer erfde de hofstede en de stokerij te Balegem. Door haar huwelijk op 9 mei 1885 met Gustaaf Van Damme ging de stokerij over naar de familie Van Damme die van dan af hun naam aan de Balegemse jenever verbonden. Gustaaf Van Damme verving in 1899 de oude stokerij door een splinternieuwe stoomstokerij. Deze installatie is op enkele apparaten na, nog steeds in gebruik. De werkwijze om jenever te maken is nog steeds dezelfde gebleven.

Wanneer Gustaaf Van Damme in 1929 overleed, nam zoon Henri het bedrijf over. In 1937 installeerde hij een graanzuiveringsinstallatie met wanmolen, graanharp en graanschuifaf. Henri Van Damme bleef ongehuwd en bij zijn overlijden in 1950 volgden zijn broer Odilon en zijn vier zusters (Anna, Maria, Gabrielle en Celine) hem op. Odilon bleef eveneens ongehuwd en Maria Van Damme huwde Raphaël Ghijs. Dochter Celine Ghijs huwde in 1958 met André Van Hecke die in de feitelijke vereniging ‘Stokerij Van Damme’ terechtkwam en het bedrijf ging leiden.

André bracht enkele kleine wijzigingen aan in de stokerij.  Zo installeerde hij een graandroger en houten graansilo’s. Celine Ghijs overleed in 1979 kinderloos. In 1980 kwam Ludo Lampaert, de neef van André Van Hecke in de feitelijke vereniging. Wanneer André Van Hecke in 1993 kwam te overlijden namen Ludo Lampaert en zijn vrouw Dominique Kerkhof de leiding van het bedrijf over. Ze kregen drie dochters: Sofie, Eva en llse.